online randevu tedavi ücretleri

Lazerle Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sayfa İçeriği

Siğiller toplumda pek çok insanda bulunan oldukça yaygın lezyonlardır. (1) Siğiller, HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkar. Virüs kaynaklı olması sebebi ile yayılma ve bulaşma açısından risklidir. Ancak insanlar tarafından sadece estetik bir sorun olarak algılanıp, ciddiye alınmamaktadır. Yayılma ve bulaşma riskinin önlenmesi ve daha zorlu bir tedaviden kurtulmak adına siğillerin en kısa sürede tedavi edilmesi önerilmektedir. Bu yazımızda siğil nedir, siğiller neden çıkar, siğiller nasıl bulaşır, siğiller nasıl tedavi edilir, lazerle siğil tedavisi yapılır mı, siğil tedavisinden sonra iz kalır mı gibi soruların cevapları detaylı olarak ele alınacaktır.

Siğil Neden Olur?

Siğiller virüs kaynaklı cilt lezyonlarıdır. HPV virüsünün 200 den fazla türü bulunmaktadır. Virüsün türüne göre vücudun değişik alanlarında değişik özellik ve yapıda siğil oluşumları görülebilmektedir. Siğiller görüldüğü yere ve özelliğine göre makat siğili, genital siğil, common, plantar, flat, filiform ve periungual  gibi gruplarak ayrılarak incelenmektedir.

Anal ve genital siğiller hariç siğillerin kanserleşme riski yoktur. Ancak kondilom adı verilen anal ve genital siğillerin kanserleşme riski bulunmaktadır. Bu nedenle kondilom oluşumu görülür görülmez en kısa sürede tedavi edilmesi önerilmektedir.

Siğil Türleri Nelerdir?

Makat siğili, genital siğil, common (verruka vulgaris), plantar, flat, filiform ve periungual olmak üzere siğiller 7 kategoriye ayrılarak incelenmektedir. Siğilin türü neden olduğu virüsün türüne ve yapısal özelliklerine göre belirlenmektedir.

Common Warts – Yaygın Siğiller ( Verruka Vulgaris)

Common warts yani yaygın siğiller adından da anlaşılacağı üzere çok sık rastlanan bir siğil türüdür. HPV virüsünün 2 v3 4 numaralı türlerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bütün siğiller arasında %10luk kısım yaygın siğilleri oluşturmaktadır. (2) En yaygın olarak görüldüğü yerler eller ve ayaklardır. Ciltten kabarık, pembe ve pütürlü bir yapısı vardır. Cilt renginde ya da ciltten daha pembemsi renkte olabilirler.

Plantar ( Ayak Siğilleri)

Nasır ile siğil ayakta ortaya çıkan ve çok sık karşılaştırılan iki sorundur. Siğiller HPV virüsüne bağlı ortaya çıkmaktadır. Ayak siğilleri HPV tip 1 ve tip 2 ile ilişkilendirilmektedir. (3) Ayakta oluşan nasırlar ise vücudun kendini korumak amacı ile geliştirdiği bir savunma sonucunda ortaya çıkmaktadır.

BENZER KONU:  HPV Aşısı Neden, Ne Zaman Yapılır?

İki lezyon görsel olarak benzer ancak ancak bazı belirtilere dikkat edilerek kolaylıkla ayırt edilebilir.

Nasırın yüzeyi parlak ve düzdür. Siğilin yüzeyi ise pütürlüdür. Nasırın görüntüsü şeffafa yakındır. Siğiller ise daha beyazımsıdır. Nasırda şiddetli ağrı görülür, siğillerde ise nadiren ağrı şikayeti görülebilir.

Nasırlar genellikle tek olarak görülür, siğiller ise yayılma eğiliminde olmasından dolayı çok sayıdadır. Ayrıca hem kişinin kendisinde başka alanlara, hem de başka insanlara bulaşabilir. Siğili olan kişi ile yada o kişinin temas ettiği yer ile temas sonucu siğiller bulaşabilir.

siğil türleri
siğil türleri

Flat ( Düz Siğiller)

Düz siğiller adında anlaşılacağı üzere yüzeysel olarak yerleşim gösteren siğillerdir. HPV nin 3, 10, 28 ve 49 numaralı tiplerine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. (4) Küçük ve yüzeysel lezyonlardır. Ancak tedavi edilmezse geniş alanlara yayılabilmektedir. Çocuk ve gençlerde daha sık görülmektedir.

Filiform (Ağız-Burun- Göz Çevresi Siğilleri)

HPV nin 1,2,4,27 ve 29 tipine bağlı olarak ağız, burun ve göz çevresinde ortaya çıkan siğillerdir. Sağlık açısından risk oluşturmazlar. Ancak bu tür siğiller göz önünde olmasından dolayı estetik olarak kaygı uyandırmaktadır. Ayrıca erkeklerde tıraş esnasında kanama vs gibi sorunlara neden olabilmektedir.

Periungual (Tırnak Altı ve Çevresi Siğilleri)

Tırnak altı ve tırnak çevresinde ortaya çıkan siğillerdir. Diğer siğillerden farklı olarak bu siğiller tırnak altında ortaya çıkması halinde ağrı ve rahatsızlığa neden olabilmektedir. Tırnak çevresinde ortaya çıkanlar estetik olarak rahatsız edicidir. parmağın çevresine doğru yayılma gösterebilir.

Kondilom ( Anal ve Genital Siğiller)

El, yüz ve vücudun diğer alanlarında ortaya çıkan siğillerin kanserleşme riski yoktur. Ancak anal ve genital bölgede ortaya çıkan kondilomlar yani siğiller rahim ağzı kanseri, makat kanseri gibi kanser türlerinin oluşmasına neden olmaktadır.

BENZER KONU:  Siğil Nedir, Korunma ve Tedavi Yolları Nelerdir?

HPV nin birçok farklı türü bulunmaktadır. Bunlardan 40 tanesi anal ve genital siğillerin oluşmasına neden olmaktadır. Bunlardan bazılarında kanser riski yüksek, bazılarında ise düşüktür. HPV tip araştırması yapılarak bu risk tespit edilebilmektedir.  (HPV virüsünün 18 ve 16 kanser açısından yüksek riskli, 31, 33, 45, 52, 58, 11,6 tipleri ise düşük riskli türlerdir. (5)

Siğil Nasıl Tedavi Edilir?

Siğil tedavisinde 3 farklı yöntem kullanılmaktadır. Bunlar krioterapi, lazer ve radyo frekans yöntemidir. Bunun dışında evde siğil tedavisi adı altında bazı uygulamalar yapılmaktadır. Bu uygulamalar riskli ve önerilmeyen uygulamalardır. Özellikle siğil kremi olarak satılan ürünler deride yanık ve kalıcı iz riskine neden olabilmektedir. Bu tür durumlar yaşamamak adına tedavi için lazer ya da radyo frekans yöntemi gibi ameliyatsız, risksiz yöntemlerle siğillerin kolaylıkla tedavi edilmesi önerilmektedir.

Bu yazımızda siğil tedavisinde kullanılan yöntemler detaylı olarak ele alınacaktır.

Siğil Tedavi Yöntemleri

Krioterapi İle Siğil Tedavisi

Krioterapi siğil tedavi yöntemleri arasına en riskli olan yöntemdir. Krioterapi sonrasında iz kalma ve yanık oluşma riski bulunmaktadır. Krio terapi tedavisinde siğiller dondurma yöntemi ile yani siğile sıvı azot uygulanarak tedavi edilir. Azotun ciltte ne kadar dokuya etki edeceği her zaman kestirilemez. Bu durum da çukur oluşma ve iz kalma riskine neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle yüz bölgesinde kullanımı önerilmez. Ayrıca anal ve genital bölge siğillerinde de kullanım bölgesi yetersiz olduğundan her zaman tercih edilmemektedir.

Radyo Frekansla Siğil Tedavisi

Radyo frekans cihazı radyo dalgalarını ısı enerjisine çeviren bir cihazdır. Isı enerjisi sayesinde siğilli dokunun ciltten buharlaştırılmasını sağlar. Isı enerjisi ile siğil ciltten kademeli yani kontrollü olarak buharlaştırılır. Bu sayede iz kalma riski en aza indirilmiş olur. Tedavi sonrasında ya hiç iz kalmaz ya da hafif bir iz kalabilir.

BENZER KONU:  Siğil Belirtileri Nelerdir? Makat ve Genital Siğiller Nasıl Anlaşılır?

İz kalma riskinin en aza indirilmesi için uygun vakıalarda lazer tedavisi tercih edilmelidir. Uygun siğillerde lazer tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Lazerle Siğil Tedavisi

Tıbbın bir çok alanında kullanılan çok değişik lazer türleri vardır bunlar kullanım amaçlarına göre farklı şekilde etkilidirler. Yakma ya da kesme amacıyla kullanılan lazerler siğil tedavisinde kullanılırsa radyo frekanstan çok daha belirgin ve rahatsız edici iz kalabilir.
Hemoroid tedavisinde kullanılan hemoroid memesine dokunulduğu anda memeyi yok eden Infrared koagulator denilen lazer türü ile ile siğile dokunulduğu anda siğil şapka gibi düşüp temiz deri ortaya çıkmaktadır. Kullanımı son derece kolaydır, siğil tedavisini çok daha pratik hale getirmektedir.
İnfrared koagülatörle yapılan siğil tedavisi sonrası siğilin nereden aldığını anlayamayacağımız kadar belirsiz bir iz kalır, neredeyse hiç iz kalmaz.
Tabii ki burada lazeri kullanan doktorun bu konudaki tecrübesi de önemlidir İdea Klinik olarak siğil tedavisinde İRC denilen diğer adı lazer olan cihaz kullanımını ilk defa kullanmış ve mükemmel sonuçlar almamız sayesinde kullanımını yaygınlaştırmış bulunmaktayız.

Kaynaklar

  1. Loo, S. K. F., & Tang, W. Y. M. (2014). Warts (non-genital). BMJ clinical evidence2014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279586/

2.http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/deri_zuhrevi/dr_sertac_sever.pdf

3.]Pasquali, P., Freites-Martinez, A., Gonzalez, S., Spugnini, E. P., & Baldi, A. (2017). Successful treatment of plantar warts with intralesional bleomycin and electroporation: pilot prospective study. Dermatology practical & conceptual7(3), 21.

4. Leiding, J. W., & Holland, S. M. (2012). Warts and all: human papillomavirus in primary immunodeficiencies. Journal of Allergy and Clinical Immunology130(5), 1030-1048.

5. T, Mansur, (2005). Tedaviye dirençli verruka vulgaris ve verruka plantaris olgularında skuarik asit dibütil ester tedavisinin etkinliği.

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/deri_zuhrevi/dr_sertac_sever.pdf