online randevu tedavi ücretleri

Ayak Siğili Neden Çıkar?

Sayfa İçeriği

Ayak siğilleri, plantar siğil olarak da adlandırıp ayak tabanında büyürler. Çocuklarda yaygın olarak görülen siğillerin özellikle kreş, çocuk yuvası ve okullardan bulaştığı tahmin edilmektedir. Ayak altında ve vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen her siğilin oluşumunda ki suçlu human papillom virüs yani HPV’dir.

Ayak Siğilleri Acı ve Ağrı Verebilir

Ayak tabanında ki siğiller cildin üst tabakasında viral bir enfeksiyonun sebep olduğu kanserli olmayan iyi huylu cilt büyümeleridir. Bir çok insan ayağının altında bu problem ile karşılaştığında nasır ile karıştırmaktadır. Bunun sebebi ayağın altında meydana gelen siğillerin cilde gömülü olmasından kaynaklıdır. Ayrıca tabanda bulunduğu için baskıya maruz kaldığında aynı nasır gibi acı ve ağrı oluşumuna yol açabilmektedir. Çoğunlukla tekli olarak görülse de nadiren küme halinde büyüme gösterebilirler. Küme halinde oluşan siğillere mozaik siğiller ismi de verilmektedir.

Bazı siğillerin içinde küçük siyah noktacıklar belirebilir. İnsanlar bunları “tohum siğil” olarak adlandırmaktadır. Aslına bakıldığında bu noktalar siğilin içinde büyüyen kan damarlarıdır. Dolayısıyla siğillerin tohumları yoktur.

Temas İle Kolayca Bulaşır
Ayağın tabanındaki siğilleri de tüm siğil tiplerinde olduğu gibi kişiden kişiye bulaşan bir problemdir. Örneğin elinde siğil olan bir çocuk oyun alanında ki oyuncaklara temas ettiğinde virüs bu alana nasıl bulaşıyor ve yayılıyorsa ayaktaki siğiller de ortak kullanılan bir yüzme havuzunda veya duşta kolayca yayılım gösterebilir. Genital siğil en tehlikeli siğil tipi olmasına rağmen neredeyse her yerle temas eden el ve ayaklar bulaşma yönünden en riskli alanlardır.

Bağışıklık Sistemi Zayıf Olan Kişiler Daha Fazla Risk Taşır
Virüsün bulaşma riski kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar diğerlerine göre çok daha hassastır. Fakat bu sağlıklı ve güçlü bağışıklık sistemine sahip insanların maruz kalmayacağı anlamına gelmemektedir. Siğiller konusunda tüm insanlık her dakika mutlaka tehlike altındadır ve her an bulaşma riski taşıyabilir.

BENZER KONU:  Koli Bandı İle Siğil Tedavisi Olur mu?

Ayak Siğili Nasıl Önlenir?

El ve ayaklar HPV virüsü için her zaman daha fazla risk altındadır ve önlenmesi diğer alanlara göre de daha zordur. Fakat riski azaltmak için alınabilecek bazı önlemler vardır.

– Kendi vücudunuzun herhangi bir yerinde mevcutsa bu siğillere dokunmaktan kaçınmalısınız.
– Umuma açık havuz, hamam ve duşlarda yere çıplak ayakla basmaktan kaçının. Bu alanlarda kendinize ait terlik veya plaj ayakkabısı tercih edebilirsiniz. Ayaklarınızı iyice kurulayarak nemli kalmasına engel olun.
– Çoraplarınızı günlük olarak değiştirin ve başkasının çorabını kullanmayın.
– İnsanların çıplak ayakla dolaştığı tüm alanlarda mutlaka kendi terliğiniz veya ayakkabınız ile dolaşın.
– Kimseyle terlik, ayakkabı veya havlunuzu paylaşmayın. Özellikle siğili olduğunu bildiğiniz kişiyle asla paylaşmayın ve temasta bulunmayın.

Ayak Siğili Tedavisi Mümkün mü?

Siğillerin kendi kendine geçmesi çok düşük ihtimaldir. Fakat diğer tüm siğillerde olduğu gibi ayak siğili tedavisi en kesin şekilde cerrahi müdahale ile yapılabilir. İnsanlar çoğu zaman eczanelerde reçetesiz olarak satışta olan ilaçlar ya da eskiden beri sıkça kullanılan incir sütü tedavisini uygulamaktadır. Bu yolla %50 oranında tedavi edilebilir ve hiç bir zaman kesin tedavi sunmaz.

Radyı Frekans %100’e Yakın Çözüm Sunar
Belirttiğimiz gibi insanlar bir çok sağlık probleminin tedavisinde öncelikle evde uygulayabilecekleri çözüm yollarına başvururlar. Bunun sebebi doktor korkusu, ekonomik olması, zaman bulamaması gibi sebepler olabilir. Fakat incir sütü, ilaçlar, kremleri veya kalem gibi yöntemler kesin çözüm sunmamaktadır. Kişinin inancı, bağışık sisteminin direnci gibi faktörler bu tarz tedavilerde oldukça önemlidir.

Tedavi Edilen Siğil Tekrarlar mı?
Siğiller cerrahi yollarla bile tedavi edildiğinde aynı bölgeden tekrar yenileri çıkabilir. Bunun için tedavi eden doktorun ilk önce ayda 1 daha sonra herhangi bir vaka oluşmadıysa 2 ayda bir olacak şekilde 1 yıl hastayı takibe alması gerekir. Çünkü HPV bulaştığı anda siğiller oluşmamakta kuluçka döneminden sonra ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla siz tedavi olma aşamasında kuluçka döneminde olan siğiller söz konusu olabilir. Bu cilt probleminin tedavisi kadar takibi de önem teşkil eder.

BENZER KONU:  Lazerle Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi Kadar Takip Edilmesi de Önemlidir
IDEA’da siğil tedavisi olan hastalar tedaviden sonra takibe alınır. Türkiye’nin 4 büyük ilinde toplamda 6 şubede görev yapan genel cerrahi uzmanlarımız tedavi ettiği hastalarını ilk başta ayda bir, herhangi bir sorun görmediği taktirde iki ayda bir takip etmektedir. Üstelik takip için extra bir ücret alınmamakta sadece tek bir tedavi ücreti talep edilmektedir.

Ayağın altındaki siğiller sıklıkla nasır ile karıştırılmaktadır, yerleşim yeri, oluşturduğu şikayet, kabaca görüntüsü nasıra çok benzediği için nasırla karıştırıp çeşitli nasır bandı, nasır ilacı gibi ürünlerle tedavi edilmeye çalışılabilir. Siğille nasırın farklarını şöyle yazabiliriz; yüzeyi daha pütürlüdür, ağrısı daha azdır, genellikle bir kişide çok sayıda vardır.